Bij Incentro zijn we wederom uitgeroepen tot Best place to Work (GPTW). Een supermooie erkenning en een van de vele bewijzen dat sturen op geluk werkt. En toch zijn we met deze erkenning er niet zomaar. Want 1 ding is zeker: waar we nu gelukkig mee zijn, zijn we over een tijdje niet meer blij mee. Kortom: we moeten ons doorontwikkelen. Ik werk in de rotterdamse vestiging van Incentro en vertel graag hoe wij met zelfsturing verder kijken dan het geluk van vandaag.
Autonome vestigingen
We zijn bij incentro continu op zoek zijn naar wat ons nog gelukkiger maakt. En iedere vestiging binnen de #worldofincentro doet dat op zijn eigen manier en snelheid. Want naast dat we bij incentro onze bijzonder cultuur delen, delen we ook het principe van autonomie. Eckhart Wintzen en Ricardo Semler vormen hierbij belangrijke inspirators
Eén van de belangrijke redenen van deze autonome vestigingen is dat iedereen in een vestiging zich meer verbonden voelt met de organisatie als het onderdeel is van een kleinere groep (lees: vestiging). Je bent geen nummer en kunt meebouwen aan de vestiging. Als de vestiging uitgroeit naar meer dan 60 medewerkers, dan splitsen we onszelf op in 2 kleinere vestigingen. Net zoals de biologische celdeling.
Alle vestigingen hebben dezelfde zogenaamde hygiëne regels: we willen minimaal een 7,5 scoren op medewerkersgeluk en we willen een gezonde financiële basis. Maar binnen die regels ben je als vestiging volledig vrij te doen wat je wilt. Door de cultuur binnen Incentro zijn deze vestigingen erg met elkaar verbonden en kunnen met én van elkaar leren.
Uitdagingen
In de reclame op de radio noemen we onszelf ‘een IT bedrijf’. En als IT bedrijf zitten we momenteel in een hectische markt. Innovaties vliegen ons om de oren en de klant vraagt continu naar aanpassing in onze dienstverlening. Er is veel vraag naar onze kennis. Tegelijkertijd is er überhaupt veel vraag naar specialisten, de recruiters doen hun uiterste best. Als developer wordt je nog net niet met een helikopter van je huidige werkplek gehaald.
Aan de ene kant dus veel marktvraag, aan de andere kant veel vraag naar developers/specialisten. Daar zitten wij mooi tussenin. Heerlijk, dat betekent dat we onszelf enorm scherp moeten houden en we kunnen niet blijven stilzitten.
Zelfsturing als antwoord
In onze rotterdamse vestiging is het antwoord op deze uitdagingen: Zelfsturing. Een inmiddels redelijk beladen woord als je veel populaire blogs leest, van voor- en tegenstanders. Ook de boeken erover vliegen om je oren. De term ‘zelfsturing’ is ook niet echt gelukkig gekozen, want het gaat over jezelf als onderdeel van een klein team. Maar als je tussen de populaire taal doorleest zit daar weldegelijk iets krachtigs in.
We hebben in onze vestiging inmiddels 5 ‘zelfsturende’ teams. Ieder opgestart vanuit de passie van een aantal medewerkers met een gemeenschappelijke visie. Deze teams zijn verantwoordelijk voor het succes van hun eigen team. En daarmee het succes van de rotterdamse vestiging. De teams kijken vanuit hun persoonlijke expertise en ambitie naar de wereld. En leggen dat tegen de meetlat van de klant. Daar kan een besluit van wat managers/directeuren toch niet tegenop, die zijn al jaren geleden uit het echte werkveld is gestapt.
Deze manier van samenwerken heeft enorme voordelen, enkele daarvan zijn:
- Het zorgt voor enorme betrokkenheid binnen de vestiging. Je bent nog veel meer onderdeel van de vestiging/organisatie. We vechten met z’n allen naar doelen die we zelf gesteld hebben.
- We zijn super flexibel in kleine teams om de marktvraag te blijven beantwoorden op basis van directe behoefte. Want als we dat niet doen, houden we op te bestaan.
- We kunnen nieuwe medewerkers veel meer bieden dan plat een salaris en opdrachten. Je bouwt samen aan jullie gemeenschappelijke visie.
In het begin van het proces stonden collega’s nog met hun hakken in het zand. Nu met hun tenen, om mee vooruit te duwen.
Het is een enorm leerzaam proces geweest en we zijn er nog lang niet. We staan nu nog in de kinderschoenen, maar voelen dat we op de goede weg zijn. We leren snel en evalueren continu. In het begin van het proces stonden collega’s nog met hun hakken in het zand. Nu met hun tenen, om mee vooruit te duwen.
Wil je eens praten met zo’n zelfsturende cel, meekijken bij 1 van onze team meetings of heb je een enthousiaste vraag? We drinken onze koffie zwart, ons bier op z’n rotterdams en hebben geen blad voor onze mond :). Laat het even weten.
Join hundreds of enthusiasts Edition newsletter today.
Become Part of Edition Community to Energize Your Career.