De zoveelste organisatieverandering staat weer voor de deur, je ziet er al weer helemaal tegenop. Je weet dat het lang gaat duren, veel negatieve bijvangst en onderaan de streep maakt het nooit echt positieve impact. Organisaties zijn veelal opgebouwd vanuit oude gedachten en ervaringen. ‘t Grootste gevaar is niet de verandering, maar reageren op verandering met de logica van gisteren. Veranderingen doorvoeren gebeurt vanuit de voor jouw organisatie bekende principes. De wereld eromheen gaat als een speer en als je niet uitkijkt word je ingehaald. Dat weten we allemaal, maar het is verdomd moeilijk om het ‘even’ anders aan te pakken.

Of toch niet? De Organisatie Design Sprint combineert de ervaringen van de meest progressieve organisatievormen en de aanpak van razendsnelle innovatieve trajecten. In dit artikel leg ik uit wat het is en hoe je er snel mee kunt starten.

Kennis van nu: Organisatie Design

Dat de wereld om ons heen verandert is een groot voordeel. Er zijn veel bedrijven die pionieren met andere manieren van organiseren, structureren en werken. Er wordt veel geschreven over deze inspirerende cases. Allemaal op hun eigen situatie geweldig toepasbaar. Het is niet zo dat je die case kunt oppakken en direct toepassen op jouw organisatie. Dus: One size doesn’t fit all. Die cases zijn wel degelijk toepasbaar, maar dan moet het wel voor jouw organisatie aangepast worden.

Kijk bijvoorbeeld alleen al naar alle verschillende manieren hoe je georganiseerd kunt zijn

Stuk voor stuk goed werkbare en progressieve organisatie vormen, in hun eigen situatie. En dit is nog maar een fractie van de mogelijke vormen. Geweldig om die ervaring en kennis van de buitenwereld toe te passen op jouw organisatie. Maar dat is enorm moeilijk als je deze vormen naast jouw huidige organisatiemodel legt. Je blijft met een schuin oog kijken naar het huidige model en laat je beperken door de ‘wat je al weet’.

Geïnspireerd door de designwereld heet het opnieuw ontwerpen van je organisatie in een mooie term ‘Organisatie Design’. Die passie, kennis en ervaring van jouw eigen organisatie, in combinatie met die van andere progressieve organisaties gebruik je om opnieuw naar jouw organisatie te kijken en deze opnieuw te ontwerpen. Dus kort gezegd:

“Met de kennis en ervaring van nu en een blanco canvas, de organisatie opnieuw ontwerpen”

Je hoeft natuurlijk niet te staren naar een leeg vel papier. Start met het creëren van hulplijntjes, zodat het canvas gevuld gaat worden en de angst voor het opnieuw beginnen of veranderen verdwijnt. Collectief NOBL heeft overzichtelijke hulplijntjes ontworpen die goed van toepassing zijn:

  • Purpose: De ultieme reden waarom we hebben gekozen om met elkaar samen te werken. Waarom zijn we als organisatie of team bij elkaar.
  • Strategies: De strategische manieren waarop wij onze purpose gaan bereiken.
  • Structures: De verdeling van het werk en resources die nodig zijn om de strategieën te volbrengen
  • Systems: De tools die we nodig hebben om gedrag over de structuren te ‘alignen’.
Edition design

Methodes van nu: design sprint

Organisatie design is een enorm krachtig middel om opnieuw te kijken naar jouw organisatie. Maar dat zegt nog niets over de aanpak naar het uiteindelijke design. Je weet waarom je wilt veranderen en hebt Organisatie Design als hulpmiddel. Dan kun je gaan kijken naar de hoe, de methode.

In de innovatie en ook de digitale wereld is het allang geen uitzondering meer. Alles data-gedreven, of in ieder geval user-getest, uitbrengen. En dat in kleine iteraties. Tijd om die innovatie methodieken toe te passen op jouw organisatie. Bij innovatie gaat het om snelheid, om testen, leren en aanpassen. Prototyping of experimenteren dus. Het gaat om een omgeving/mindset creëren waarbij je snel kunt leren op basis van daadwerkelijke resultaten, niet op aannames. Google Ventures heeft een heel effectieve en populaire methode ontwikkelt, genaamd Design Sprint. In 5 dagen tijd van idee/uitdaging tot geteste prototypes. Elke dag focus op een ander onderdeel:

De Organisatie Design Sprint

Organisatie Design als concept, Design Sprint als methodiek. De Organisatie Design Sprint. De innovatie snelheid gebruiken om jouw organisatie uitdagingen te lijf te gaan. Kleine veranderingen of juist met grote impact. De Organisatie Design Sprint ontdekt in een afgebakende periode de potentie en maakt al direct impact. De fases uitgelegd:

Fase 1: Understand
De belangrijkste stap. De uitdagingen doorgronden alsof er geen andere bestaat, vanuit alle mogelijke perspectieven. Veel informatie ophalen door te observeren, luisteren en door te vragen. Ideeën genereren zonder goed te begrijpen waarvoor, is leuk maar veel minder effectief.

Fase 2: Diverge & Decide

Inspiratie ophalen en ideeën genereren. Gefrustreerd raken en daarmee ideeën verbeteren. De beste ideeën selecteren. En deze toetsen op de waarden van de organisatie en de impact. De beste ideeën storyboarden.

Fase 3: Prototype & validate

Ontwikkel prototypes van de ideeën en ga deze direct toetsen bij de juiste doelgroep. Daarmee kun je snel valideren en direct een verbeterde versie neerzetten. Totdat er aan het eind van de week een geweldige prototype staat. Een prototype kun je zo klein en groot maken als je zelf wilt, het kan zelfs al door eens te stoppen met de ingeslopen terugkerende afspraken.

Fase 4: Change with impact

De prototypes zijn getoetst en al verbeterd. Tijd om de impact te vergroten naar de rest van de organisatie. Dit is moment om te bepalen hoe je snel de meest positieve impact maakt. De route ligt aan jouw organisatie, maar zorg ervoor dat er altijd een lerend vermogen in de transformatie zit. De Agile principes met meerdere iteraties zijn erg sterk om toe te passen.

Edition sprint

De Organisatie Design Sprint, is niet een one-off event. Niet een keer uitvoeren en daarna klaar. Het gaat om de mindset van willen leren en veranderen, op hoge snelheid en ware resultaten. Dus creëer een ritme om elke keer een nieuw thema op te pakken.

Pak het ook niet alleen aan met een homogene groep, dat gaat falen. Zorg voor een mix van leiders en medewerkers. Een combinatie van verschillende afdelingen, maar ook persoonlijkheden.

Ontdek zelf de Organisatie Design Sprint

Edition heb ik opgericht met de unieke combinatie van de ervaring op het gebied van organisatie verandering. Kennis van de Nieuwe wereld van werk (Future of Work) en de nieuwste methodieken. Dat met een enorme bak aan passie en enthousiasme zorgt voor een toffe en waardevolle ervaring.

De Organisatie Design Sprint kun je toepassen in drie vormen, jij bepaalt de snelheid:

  1. Organisatie Design Sprint in 1 maand – Sta elke week stil bij een specifiek onderdeel. Iets meer tijd om de resultaten op te halen, maar nog altijd met de nodige druk en focus op het eindresultaat.
  2. Organisatie Design Sprint in 1 week – In een week tijd, elke dag een specifiek onderdeel van de Sprint. Sneller dan ooit te voren oplossingen bedacht, getest en geleverd.
  3. Organisatie Design Sprint in 1 dag – In een pressure cooker setting, met hoge energie, razendsnel door de fasen heen.  Met concrete eindresultaten in 1 dag.

Share This Post!

Meest recente berichten

Archieven

Categorieën

Recent Tweets

Meest recente berichten

Join hundreds of enthusiasts in the Edition community today.

Volg de inspiratie, curatie en content van Edition.